Velox utsedd till årets innovation

Under årets stora mässa för Ung Företagsamhet i Jämtland utsågs Velox till vinnaren i kategorin årets innovation. Detta innebär att Velox nu får åka på SM för Ung Företagsamhet i Stockholm och tävla i flera kategorier, bland annat som utmanare till årets innovation för hela Sverige. 

Velox är en innovation inom jakt- och sportskyttearenan skapad av Joseph Fritzon, elev vid Dille Gård Naturbruksgymnasium. Idén är att med hjälp av magnetism förenkla skjutmomentet även med handskar på händerna. Det är av yttersta vikt att skytten har gos kontakt med avtryckaren, direkt mot huden, för att kunna avlossa ett säkert och kontrollerat skott. Under kalla förhållanden är det däremot en utmaning när skytten tvingas hantera både handskar och ett skarpt skjutmoment samtidigt. Velox vision är att minska den utmaningen.

Den specialdesignade handsken är optimerad för både grepp och värmande funktioner. En magnet sys fast i toppen av handsken, vid avtryckarfingret, och en korresponderande magnet i bygels för skjutvapnet. När skytten för fingret mot avtryckaren hakar magneterna ihop och blottar avtryckarfingret genom en öppning. Allt sker i en och samma rörelse vilket gör momentet smidigare, säkrare och bekvämare.

Det är alltid roligt när våra elever sticker ut och utforskar det oprövade. Mycket av den mentaliteten finns hos oss inom Dille och jag tycker det faller väl inom våra värderingar om innovationskraft och entreprenörskap, säger koncern-VD Georg Eriksson.

I maj avgörs SM i Stockholm.